WAARK - De Nije Man

Categorie: Toneel
24 en 25 januari 2014

Na het succes van ‘Haardloper Huzengoa’ brengt WAARK in haar veertigste jaar een bijzondere nieuwe productie: ‘De Nije Man’. Een voorstelling over de tragische geschiedenis van Berend Bepol, eigenaar van een scheepswerf aan het Damsterdiep te Wirdum, begin vorige eeuw. In deze bewerking van het boek van Thomas Rosenboom wordt het verhaal verteld door de kapper, aan de hand van toneelscènes, filmbeelden en muziek. Het boek is bewerkt door Gert Fokkens, de regie is in handen van Frederieke Vermeulen.

De parmantige Bepol heeft aanvankelijk de wind in de zeilen. Hij bestiert de werf vanachter zijn bureau. Tot begin jaren twintig alles tot stilstand komt, in de scheepsbouw en in hemzelf. Dan komt hij voor het eerst zelf in beweging. Bepol verleidt zijn meesterknecht Niesten met zijn dochter te trouwen. Hij raakt steeds meer in de ban van zijn schoonzoon. Langzaam maar zeker verliest hij de controle over zijn bestaan, zijn werf en zijn gezin.

De praatgrage Bepol en de zwijgzame Niesten komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Hun vrouwen proberen de starheid van beiden te doorbreken. Tevergeefs. Bepol en Niesten ontberen het vermogen elkaar duidelijk te maken wat hen innerlijk beweegt. Met een fatale afloop als onvermijdelijk gevolg…

De muziektheatervoorstelling ‘De Nieuwe Man’ was in de zomer van 2012 te zien op locatie in Appingedam. Daar lag het accent op alles wat zich buiten op de scheepswerf afspeelde. In de zaalvoorstelling van WAARK ligt de nadruk op wat zich binnenskamers voordoet. Twee totaal verschillende theaterproducties dus, van verschillende artistieke teams, die beide andere aspecten belichten van het intrigerende verhaal van Thomas Rosenboom.

­