Theatergroep WAARK - Haardloper Huzengoa

20 april 2012
Categorie: Toneel

Op een mooie voorjaarsavond in 1915 betreedt Louwe Huizenga het Noordersportterrein in Groningen. De noordelijke atletiektop is er in training en de 21-jarige slagersknecht vraagt of hij een keertje mee mag lopen. Tot ieders verbazing wint hij de trainingswedstrijd met groot gemak, in zijn slagerskloffie en op gewone schoenen. Een legende is geboren.

Drie jaar lang won Louwe Huizenga alle wedstrijden waar hij aan meedeed. Hij groeide tijdens de Eerste Wereldoorlog uit tot een volksheld. Huizenga verbeterde het wereldrecord op de marathon en nam het succesvol op tegen renpaarden, wielrenners en de stoomtrein. Maar door tegenwerking van de atletiekbond, een ongelukkige liefde en ruzie met de pastoor kwam zijn carrière voortijdig ten einde. Huizenga raakte aan lager wal en stierf op 80-jarige leeftijd eenzaam, verwaarloosd en vergeten. 

Een pracht waargebeurd Groninger verhaal opgetekend door Dagblad-journalist Job van Schaik. Jan Veldman bewerkte het boek van Job van Schaik tot een theatervoorstelling. De regie is in handen van Jack Nieborg, bekend van onder andere het Shakespearetheater in Diever en ook verantwoordelijk voor het succesvolle 't Wotterop, dat WAARK in het voorjaar van 2010 bracht.

­