Le Grand Cru & Compagnie Walô - Ondulation + workshop dans en beweging i.s.m. het Grand Theatre

21 november 2010
Categorie: Muziek

Het programma bestaat uit drie choreografieën: ‘Ni libre, ni esclave’ van de jonge Malinese choreografe Awa Kebe over de machteloosheid van een moderne Afrikaanse vrouw, gedanst door de artistiek leidster van Compagnie Walô Rachelle Agbossou. ‘Le dieu du tonnerre’ van choreograaf Guillaume Nidjo uit Benin, een abstract kwartet over een voodoo-initiatie. ‘Gendarme Couché - Sleeping Policeman’ van Feri de Geus en Noortje Bijvoets in samenwerking met Rachelle Agbossou, waarin zes dansers de dualiteit van het eigentijdse West-Afrikaanse leven onder de loep nemen.
De Nederlandse choreografen Feri de Geus en Noortje Bijvoets maken een voorstelling met het West-Afrikaanse dansgezelschap Walô. Hiervoor werkten ze de afgelopen maanden intensief met dansers en jonge, plaatselijke choreografen in Benin en Mali.
Bijvoets en De Geus zijn de artistiek leiders van Le Grand Cru die interculturele producties maken en jonge mensen ondersteunen om zich, met danskunst als instrument, te ontplooien. Met training, educatie en producties hebben zij de afgelopen jaren in vele landen, waaronder Cuba, Zuid-Afrika en Syrië, samengewerkt met lokale partners. Op zoek naar authenticiteit en met vakmanschap en nieuwsgierigheid als bagage vertellen de choreografen het ongepolijste (‘cru’) direct menselijke verhaal van jonge mensen in landen met politiek complexe situaties en vaak falende overheden. Le Grand Cru geeft ruimte aan dromen en gedachtes van deze jonge mensen door het maken van zinnenprikkelende en sociaal prikkelende voorstellingen.

 

­