Theatergroep Waark - Gele bloumen

Categorie: Toneel
Maart 2005

Theatergroep Waark werd in 1973 opgericht op initiatief van de Groningse Stadsschouwburg. De naam werd ontleend aan de eerste productie, ‘Waark’, geschreven door Simon van Wattum. De groep brengt uitsluitend Groningstalig theater, waarbij steeds naar een hoog artistiek niveau wordt gestreefd. Sinds 1985 is Waark zelfstandig en heeft het een grote variëteit aan theaterproducties op de Groningse podia gebracht.

 

‘Gele bloumen’
Voor het schrijven van ‘Gele bloumen’ heeft Jan Siebo Uffen zich laten inspireren door ‘Under Milkwood’ van de dichter/schrijver Dylan Thomas. Hij stelt een vissersdorp in Wales centraal, maar Uffen heeft speciaal voor theatergroep Waark een dorp op het Groninger platteland in het middelpunt gezet.
Vierentwintig uur lang maken we het dorpsleven mee in een ‘play for voices’,  oftewel een ‘stemmenspul’. Tekst en ook liedtekst, poëtisch, gepassioneerd, humoristisch en spannend. De dag begint rustig, en aan het eind van de dag keert de rust weer. In de tussentijd is er veel gebeurd. Met mensen van binnen en buiten het dorp. Gadegeslagen door vraauw Diekmoa, vanachter haar gordijntjes. Maar wat de mensen ’s nachts dromen weet ze niet. 

­