Theatergroep Goesting - Fresco

Categorie: Toneel
November 2005

Theatergroep Goesting, opvolger van theatergroep Marot, bestaat uit een achttal ervaren amateurspelers en regisseur Jacques Tersteeg uit Winsum. Goesting legt zich toe op het spelen van stukken of gebeurtenissen die betrekking hebben op het verleden. De groep gaat daar echter niet mee om als museumstukken, maar probeert met eigentijdse en moderne middelen hedendaags toneel te maken.

'Fresco' vertelt het waar gebeurde verhaal van de historische, zeventiende-eeuwse Italiaanse schilders vader Oracio en dochter Artemisia Gentileschi. Door dit verhaal zijn twee eenakters van de Italiaanse Nobelprijswinnaar Dario Fo geweven: De bruiloft van Kana en De zot en de dood uit zijn befaamde cyclus Mystero Buffo. Het geheel is een cocktail van eigenwijze kunstenaars, eigenzinnige fresco’s en eigenaardige muzikale (a capella gezongen) intermezzo’s, waarin werkelijkheid en schone schijn voortdurend in conflict zijn.
Onlangs heeft Goesting ook een muziek-cd uitgebracht met toneelliederen, zoals die in voorgaande producties van theatergroep Marot ten gehore werden gebracht. De negentien a capella gezongen nummers zijn uit diverse tradities afkomstig (Nederlands, Spaans, Latijn, Engels). De cd is na de voorstellingen te verkrijgen bij de kassa.

­