Frederique Spigt, (Big) Bo Brocken, Marc Stakenburg - Trouble soon be over

27 januari 2017
Categorie: Muziek
Een fascinerend theaterstuk over het ontstaan van de blues en onze hedendaagse popmuziek.
Zo rond de vorige eeuwwisseling ontstond een broeierige mix van nieuwe culturen. In de katoenvelden van de Mississippi Delta werden werkliederen gezongen om het werk enigszins te verzachten, op zondagen werd er gezongen in de kerk. Aangezien de zwarte slaven geen trommels en andere ‘eigen’ instrumenten mochten gebruiken, speelden de gitaar, banjo, ukelele en natuurlijk de mondharmonica een grote rol in de muziek. Rond 1903 ontstond er een fascinerend nieuw geluid; getekend door het zware werk en doordrenkt van grote passie voor het leven van alledag; blues. Het ontstaan van blues zou later van cruciaal belang blijken voor de ontwikkeling van jazz, rock’n’roll, soul en uiteindelijk onze hedendaagse popmuziek.
In ‘Trouble soon be over’ wordt dit adembenemende verhaal verteld, wanneer de zwarte familie op haar onvoorstelbare reis door de zuidelijke staten van Noord-Amerika trekt en in aanraking komt met de nieuwe muziek en cultuur.
Deze reizende theatershow illustreert door middel van een passend decor, authentiek beeldmateriaal en natuurlijk de muziek het leven op de velden en in steden zoals Clarksdale en Vicksburg Mississippi.
Het verhaal wordt verteld door ex-KRO radiopresentator Marc Stakenburg. De muziek wordt live ten gehore gebracht door twee specialisten op het gebied van Mississippi Delta Blues en andere vooroorlogse stijlen: Fréderique Spigt en Big Bo.
Het is dit ongelofelijke verhaal dat verteld moet worden, de muziek die gehoord moet worden en moet blijven bewaard en gekoesterd tot in verdere generaties. Het is het verhaal waaruit we lering kunnen trekken, te beseffen waar en hoe onze rijke muzikale cultuur haar basis vond. Een voorstelling met een verhaal dat ons laat zien dat er hoop blijft bestaan, waar je door je tranen heen kunt lachen, zelfs tijdens de meest bizarre en ontzagwekkende situaties waarin een mens zich kan bevinden.
­