Vincent Bijlo - Made in Braille

Categorie: Cabaret
Maart 1990

Wat is de overeenkomst tussen de cabaretier Vincent Bijlo en de componist Ludwig van Beethoven? Een handicap. Beethoven werd op latere leeftijd doof. Bijlo is blind geboren. 'Made in Braille' heet zijn avondvullend programma.

De recensies en andere reacties zijn zo unaniem lovend, dat je bijna zou vergeten dat Bijlo een nieuw talent is. In 1988 won hij de persoonlijkheids- èn de publieksprijs op het Leids Cabaretfestival.

Vindingrijk in de voorstelling zijn de verhalen die hij uit z'n eigen leven put: dat over de geboorte van hem en zijn zusjes, hun bizarre roeiavonturen, z'n eerste verliefdheid ('ik wilde haar al tijden tussen twee oren spreken').

De grote kracht van Vincent Bijlo is zijn originaliteit. Alles wat hij doet is zeer eigen. Hij maakt intelligente, goedlopende, soms lekker bizarre conferences en ook nog een aantal sterke, in diverse stijlen gecomponeerde liedjes.

Hij is een talent van de eerste orde, een cabaretier in de beste zin van het woord en zijn programma, prima geregisseerd door Jan Jaap Jansen, smaakt naar veel meer.

­