De Voorziening - Don Juan

Categorie: Toneel
April 1990

Schuur Molenstraat (Hartlief) - Winsum

Op de dag van de kunstmarkt in Winsum, georganiseerd door Galerie De Opstap, komt 's avonds het Noordelijk Theater De Voorziening naar Winsum met hun Don Juan, een stuk van Molière. Deze voorstelling is op een bijzondere manier in elkaar gezet zodat zij in boerenschuren gespeeld moet worden.

In het verhaal is Don Juan op de vlucht. Hij is er tijdens de plechtigheid, waarop hij zijn ja-woord zou geven aan Dona Elvira, vandoor gegaan. Hij kon het niet over zijn hart krijgen om zich te binden aan één enkele vrouw. Zijn motto is dat alle liefdesplezier ligt in de verandering van spijs.

Spoedig raakt Don Juan verwikkeld in nieuwe liefdes, waardoor hij nog meer moeilijkheden krijgt. Daar komt nog bij dat de broers van Elvira op zoek zijn naar hem. Ze willen wraak nemen.

Bij dit alles wordt ook nog zijn vriendschap met Sganarelle op de proef gesteld. Wat beiden echter niet weten is dat in de schuur waar ze tot rust proberen te komen, ook nog de geest van een oude boer - die ooit door Don Juan werd gedood - ronddoolt...

­