Henk van Ulsen met De dood van Iwan Iljitsj

Categorie: Toneel
November 1990

Sommige artiesten hebben iets met bepaalde plaatsen. En sommige plaatsen koesteren bepaalde theatermakers. Henk van Ulsen was al twee keer eerder in Winsum. Da's niet zo vreemd. Als er iemand in ons land een bijzondere solotoneelproductie kan maken, die wordt gekenmerkt door zowel hoog literair als hoog artistiek niveau, dan is dat Henk van Ulsen. Nu brent hij van de beroemde Russische schrijver Leo Tolstoj de onvergetelijke novelle 'De dood van Iwan Iljitsj' ten tonele. Geruggesteund door bewerker Cees van der Pluym en de Poolse topregisseur Jerzy Grzegorzewski zal hij hiervan ongetwijfeld een inspirerende theatergebeurtenis maken.

'De dood van Iwan Iljitsj' beschrijft de schokkende gebeurtenis van het sterven van Iwan Iljitsj Golowin. Op het hoogtepunt van zijn carrière wordt deze ineens geconfronteerd met de onvermijdelijke doord. Plotseling tot intensief nadenken aangezet maakt hij de balans op van een ondanks uiterlijk succes leeg en leugenachtig leven. De relatie tot z'n gezinsleden is gestoord, het gebrek aan communicatie leidt tot een volledige innerlijke vereenzaming, nog eens onderstreept door de schokkende onverschilligheid van de artsen.

Henk van Ulsen heeft bij alle grote theatergezelschappen in de meest uiteenlopende rollen van vrijwel het hele toneelrepertoire gespeeld.

Jerzy Grzegorzewski, de regisseur van deze productie, is sinds 1982 artistiek leider van het toonaangevende gezelschap Teatr Studio uit Warschau.

Henk van Ulsen in Winsum: vertrouwde kwaliteit.

­