Hans Aarsman - Zelf Weten

28 maart 2015
Categorie: Cabaret

“Toen ik zes was had ik flaporen. Ik had een bloempotkapsel en ik heette Aarsman. Dat was pesten geblazen toen ik op de lagere school kwam. Dat ging door tot ik ging boksen. Ik hoefde maar één keer mijn bokshandschoenen uit mijn tas te laten vallen. Van de ene op de andere dag waren mijn flaporen verdwenen. Ik had geen bloempot meer op mijn hoofd en niemand moest nog lachen om mijn achternaam.

Jarenlang is dat zo gebleven tot ik een Twitter-account nam. Toen begon het weer: ‘Haha, Aarsman, haha. Je zult toch Aarsman heten’, enzovoorts. Wat ik ook aan bokshandschoenen uit mijn tas liet vallen, niets hielp. Tot ik op onderzoek uitging. Ik keek hoe oud de Twitteraars waren die zo’n pret hadden om mijn naam. Ik keek of het mannen of vrouwen waren. Ik telde hoeveel volgers ze hadden, hoeveel Tweets, hoeveel andere Twitteraars ze volgden. Om de resultaten moest ik erg lachen en daarmee was de kous af.”

‘Zelf Weten’ is een voorstelling over de zegeningen van zelf op onderzoek uitgaan. Niet afgaan op de rekenmodellen van de opiniepeilers en trendwatchers. Staat er vanmorgen in de krant: “Tot 2024 zal het knokken zijn om een baan.” Hoe komen die koekenbakkers daarbij? Kloppen doet het nooit. Laat je hun praatjes niet aanleunen, ga zelf op onderzoek uit. Zelf ontdekken, zelf tellen, zelf weten.

Tot zijn eigen verbazing stond Hans Aarsman met zijn vorige show ‘De Aarsman Projectie’ acht keer voor een volle zaal in De Kleine Komedie. Als we om ons heen kijken, zien we in de eerste plaats wat we verwachten te zien. Hoe dat het goed kijken in de weg zit, ervaart het publiek in het begin van de show. Dan worden die verwachtingen weggenomen. Bij dat proces is de zaal actief betrokken.

 

Fotograaf: Claudia Sola

­