Henk Scholte, Bert Ridderbos & Linde Nijland - Winterliederen

14 december 2013
Categorie: Muziek

Henk Scholte, Linde Nijland en Bert Ridderbos trekken met hun intieme, meeslepende ode aan de winter al jaren volle zalen. In 2013/2014 voeren de bekende Noordelijke folkmuzikanten de toeschouwer opnieuw mee op een avontuurlijke reis door een winters liedjeslandschap. Naast Nederlands en Gronings repertoire wordt van ver buiten de grenzen vertolkt uit een rijke traditie van volksliedjes, eigen nummers en het betere singer-songwriter werk. Het programma is nieuw maar ook vertrouwd materiaal komt voorbij, zoals het prachtige 'Deunen en Dreumen'.

Henk is met zijn warme, karakteristieke stem bekend en geliefd als zanger en entertainer van de Groninger groep Törf en van zijn populaire dagelijkse programma op Radio Noord Twij Deuntjes veur Ain Cent. Naast zijn artistieke werk is hij consulent bij het Huis van de Groninger Cultuur. Bovendien is hij dichter en publiceerde hij onder andere de gedichtenbundel Vervrömd.

Linde geniet met haar betoverende zang, gitaarspel en liedjes internationale bekendheid. Ze maakte in totaal 9 cd’s en 2 dvd's, waaronder albums met het duo Ygdrassil en een eerbetoon aan de Britse zangeres Sandy Denny. Met het laatste trok ze onder meer de aandacht van de legendarische producer Joe Boyd (Kate & Anna McGariggle, Pink Floyd, Fairport Convention). Haar nieuwe album verschijnt in 2013.

Bert weet met zijn sfeervolle arrangementen op gitaar, cittern en accordeon als geen ander een unieke sfeer neer te zetten. Hij begeleidde tal van muzikanten en werkte mee aan diverse producties. De multi-instrumentalist studeerde af aan het conservatorium en zijn muziek werd onder meer gebruikt in documentaires op de Duitse televisie en op TV Noord.In 2008 maakten Linde en Bert een muzikale reis per landrover naar het Himalaya Koninkrijk Bhutan. Hiervan kwam een dvd/cd uit waarin te zien is hoe ze met traditionele muzikanten samenspelen in onder andere Servië, Iran en India.

 

­